Si të kursejmë si një PRO

Hello Almonds!

Në postimet e fundit kom diskutu për tema shumë të thella shpirtërore jetësore, por tash po i kthehem një teme praktike e cila na shkatërron jetën dhe na bën më broke sa që already jemi: Shpenzimi i kotë i parave 😀 😀 aka si të kursejmë si një profesional.

Nuk mundem bash bash me ju tregu qysh me kursy si një PRO sepse as vetë s’jam prej atyre që pas 4 viteve kursim e blejnë një veturë me para të arkes së kursimit, no, not that one, por të pakten e di që e kom aftësinë mos me ra në fore të marketingut 2.0:

lying_ad

Shumica prej nesh kemi problem me menaxhimin e parave dhe kemi nevojë për më shumë para për të blerë gjëra të nevojshme, për të kryer aktivitete të ndryshme dhe natyrisht për të kënaqur vetën, por zakonisht (sidomos në moshën e rinisë), kemi problem me e bo këtë gjë sepse paratë ose na japin prindërit, ose marrim pagë mujore jo aq të kënaqshme dhe të dyja kanë një fund shumë të shpejtë.

Për ata që nuk e kanë këtë problem e që paratë i marrin pafund nga prindërit apo dikush tjetër, apo edhe e kanë pagën mujore shuuuumë të madhe (prapë mendoj që në fund kanë me u anku sepse jemi të mbaruar në këtë mënyrë) dhe nuk e fillisin ndjenjën e kursimit, atërherë ky blogpost do të jetë totalisht i panevojshëm për ta. Pjesa tjetër, here you are me një listë këshillash se si të kursejmë – nga BrokeAlmond:

Herewego:

 1. Buxhetimi / Të bërit buxhetin mujor / Planifikimi i të hyrave dhe shpenzimeve / Alokimi i fondeve / Call it what you want = The most important of em all.

Okay. Çdo gjë që planifikohet apo parashikohet, ka me funksionu më mirë. Këtë e kom si ligj për jetën e sidomos për paratë dhe mendoj që është shumë funksionale. Natyrisht që gjithmonë ekzistojnë edhe gjëra të paparashikueshme, por kur e keni një lloj kornize të shpenzimeve, të paktën s’keni me pyet vetën në fund të javës ose të muajit se ku ju kanë shku paratë, sepse tashmë e keni parashiku me sa euro keni me mbetë në fund (përafërsisht).

Unë përvete kam lista të ndryshme për blerje dhe shpenzime që i shkruaj gjatë muajit. Ju ndodhë shpesh që kur nuk keni para kanë me ju kujtu 41 gjëra që keni për t’i blerë por kur i keni paratë në dorë, s’keni ide se çka me bo me to, dhe pastaj shkoni ja futni kot duke i harxhu në gjëra të panevojshme (tamon puna mos me i prekë hiç). Për këtë arsye, mundeni me i kriju këto lista: Lista ASAP – me gjëra që ju nevojiten menjëherë; Lista e shpenzimeve – gjëra që ju nevojiten kurdoherë p.sh. higjienë; Lista e investimeve – investime që kushtojnë më shtrenjtë dhe që mund t’i bleni vetëm po t’u krijohet hapësira (p.sh. telefon të ri :D); dhe lista të tjera sipas nevojës.

cde75420bc2c6c1e9358b38271c58168

Përpos listave që i shkruaj në momentin që më bjen ndërmend diçka, unë poashtu në fillim të çdo muaji e bëj buxhetimin. Së pari i ndaj paratë për shpenzimet e parashikuara (pagesa mujore si fitnessi, borxhe etj.) pastaj i ndaj për shpenzimet që i kam shkru në listen ASAP, dhe teprica nga këto para mundet me u nda nëpër listat e tjera, për shpenzime ditore dhe kursime. Zakonisht e ndaj një shumë të caktuar x 4 për shpenzime javore për gjithë muajin sa për ta pasur pak idenë se sa i kam në portofol dhe sa para po i harxhoj në javë.

Tepricën e këtyre mundohem mos me i nxjerr prej bankës. Paranë që s’e sheh, nuk ekziston. 😀

CW7oPaWWMAA6LbM

 1. Mos. Hini. Në. Dyqane. (ONLINE)

Ky është rregulli i artë i kursimit: Me i injoru dyqanet (sidomos ato ONLINE). Të gjithë njerëzit tundohemi për me bo shopping, mendojmë që kemi nevojë për gjithçka, mendojmë që shoppingu na zgjidh të gjitha problemet dhe ja bëjmë rrafsh vetës që vetëm edhe me një artikull që e blejmë do të rregullohet gjithçka. E po s’është asnjëra. Le që nuk t’i zgjidh të gjitha problemet, por të shtin edhe ma shumë në depresion fakti që artikullin që e ke ble nuk ki me çka me e kombinu apo të shërben vetëm për një ditë, ndërsa të nesërmen prapë s’ke çka me vesh AND YOU’RE BROKE.

Blerja online është si një lloj mashtrimi sepse kur e bën porosinë nuk prek para me dorë, harron që e ki bo porosinë dhe pas disa ditëve të vjen porosia në derë si një dhuratë from you to you. Poashtu, sheh gjëra ekstremisht të bukura të cilat mund të jenë tuat vetëm me një klikim, dhe njëkohësisht e sheh fjalinë low in stock që të mbështet për muri dhe s’të lën as me u mendu, dhe duhet menjëherë ta bësh blerjen sepse është mundësia jote e fundit për me posedu atë fustanin vrasës.

Buuuuut dat’s not truuu. Jemi duke jetu në kohën kur ekzistojnë artikuj të pafundëm që na presin për me u ble, dhe nëse nuk e blejmë njërin në atë çast i kemi edhe 100000 mundësi të tjera. Kështu, nëse jeni në procesin e kursimit, është më mirë hiç mos me hi në dyqane (online). Nuk keni me pa as çka jeni duke humbë, dhe në këtë mënyrë keni me ditë saktësisht për çka në të vërtetë keni apo s’keni nevojë.

b836308404ac7e616c1bdb317b2f53b6

 1. Përgaditeni ushqimin në shtëpi

Ushqimi (sidomos në lokale) është një nga shpenzimet më të mëdha që shumica i kemi, sepse 1) është i domosdoshëm, 2) të bën me u ndi mirë (edhe më mirë se veshja), 3) nuk mundemi me i rezistu dhe 4) sidomos në Kosovë është shumë i shtrenjtë për standardin tonë. Përveç që në shumicën e lokaleve ku hajmë ushqimi nuk është i aq shëndetshëm, poashtu edhe shpenzimet janë të hatashme edhe pse nuk na duken ashtu në atë moment. Po ju paraqes një llogaritje të thjeshtë se sa i kurseni nëse nuk hani jashtë:

Nëse hani një herë në ditë jashtë, çdo ditë: Mesatarisht 2.5 në ditë x 30 = 75 E në muaj.

Nëse hani dy herë në ditë jashtë, çdo ditë: Mesatarisht 5 në ditë x 30 = 150 E në muaj.

Nuk po vazhdoj. 😀 😀 😀 I know. Sad.

Kështu, konsideroni të përgaditni ushqimin (p.sh. për punë) në shtëpi. Një sendviç shtëpie, drekën e ditës së djeshme, ndonjë kombinim me sallatë e mish (do shkruaj në blog për këtë çështje) apo diçka e tillë do të jetë më e shëndetshme dhe më e lirë, dhe do ndjeheni më të shëndetshëm.

eb6a1164-550f-475d-a8dd-2f9791848c59.png

 1. Hani në shtëpi para se me dalë 😀 😀 😀

Aroma e bukës, e ushqimit kur dalim me pi veç kafe është shumë shumë tunduese. Sidomos kur je student, çdo moment je duke vdekë nga uria dhe me bo me mbetë jashtë për më shumë se 111 minuta, ki me vdekë nëse nuk e porositë një sendviç at that very moment. POOOOOOR, nëse hani dhe jeni full para se me dalë me pi kafe OSE para ligjeratave, edhe nëse pica më e lezetshme në jetë ju kalon para fytyrës, s’keni me lakmu. Të paktën funksionon për 111 minutat e para. 😀

 1. Mos pini (shpesh) alkool / duhan

Ok, përveç countlesssssssss arsyeve pse konsumimi i alkoolit apo i duhanit nuk është i mirë, tash po flas në kontekstin e shpenzimeve. Mu përvete nuk më shijon alkooli gati hiç – birra, vera e gati asnjë lloj pije (të paktën se kom njoftu deri tash të duhurën), dhe e vetmja që muj me pi është GIN dhe tonic. Nuk ka ndonjë shije të mirë por e vetmja arsye pse ndonjëherë e pij është për me më qefleisë. Dhe për me më qefleisë më duhet me i pi minimum 4 copa. Një G&T zakonisht kushton prej 2, 2.5 e deri në 3.5 Euro dhe nëse del 2 herë në javë dhe i pinë mesatarisht 4 G&T, i bjen 4×2.5×8=80 euro në muaj.

Për duhan s’po flas. Nëse e shpenzoni mesatarisht një paqetë në ditë e që kushton 2 Euro x 30 ditë = 60 euro në muaj. Edhe pse praaaapë pyes se ku i kam UNË këto 60 euro që s’pij duhan 😀 😀 😀 :D??? #shkencë

 1. Mos e mashtroni vetën me standard që nuk e keni

Po, edhe mua më pëlqen me u veshë mirë, shtrenjtë, me ble çanta fancy, me u veshë me Gucci, Dior, Dolce. Krejt më pëlqejnë dhe e di çka është mirë, por ja që s’ma mbanë. Qe po e anashkaloj Guccin –  po dal te Zara. Zakonisht Zara e ka të gjithë koleksionin perfeksion, dmth secili artikull është më i bukur se tjetri. Por, edhe shpesh çmimet i ka të tilla si “një bluzë e thjeshtë – 40 euro.” Nuk është se si kam 40 euro; nuk është se s’muj me e ble një bluzë të 40 eurove, por me 40 euro muj me i ble edhe 3 bluza që më kryejn shumë më shumë punë tash për tash. Pra, nuk është e standardit tim (ende), dhe nuk e mashtroj vetën kur në fund të fundit është veç një bluzë, gjë materiale, pa ndonjë vlerë.

d7604ec0dadd7acf941eb67d64f986ee

 1. Kostoja oportune 1.0 : Çka të nevojiten rrobat kur nuk ke ku me i veshë?

Okej. Boooooooooooooring, I know, por është e vërtetë. Kur blen rroba, të kënaqet zemra (për një moment), dukesh bukur, e poston një foto të bukur, bukur bukur bukur, po now what?? Ku po i veshim këto rroba? A jemi ndonjë personalitet shumë me rëndësi që na duhet me i kushtu aq shumë rëndësi dukjes? Unë përvete jo. Dhe me i japë rëndësi aq të madhe veshjes dhe në fund as mos me pasë ku me i veshë – jo falemnderit. Më mirë i kursej ato para dhe e blej një biletë e shkoj diku interesant me këto rroba që i kam. Mendimi im. 😀

c336b2a5489953fc7f71248eb0df13e2

 1. DIY (do it yourself) çka mundeni

Grimi për një darsëm/eveniment = Mesatarisht 20 euro. 6 evenimente në vit = 120 euro :D; Flokët = Mesatarisht 10 Euro. 6 evenimente në vit = 60 euro; Fenir i thjeshtë i flokëve = Mesatarisht 3 euro. 2 herë në javë = 72 euro në vit; Thonjët = Mesatarisht 15 Euro. 1 herë në muaj = 180 euro në vit; S’po vazhdoj me llogari, por me evitimin e shpenzimeve që i ceka kursehen 432 euro në vit = një udhëtim shumë simpatik. :D. Natyrisht, po flas nëse doni me kursy. Sepse përndryshe, me u përgaditë te dikush profesional për një eveniment shpesh din të jetë shumë më përshtatshëm dhe sigurt, dhe pse mos me ja shtri vetës këtë mundësi.

 1. Bleni në thrift shop (dyqane me rroba të dorës së dytë)

Faaaaav. Unë kam mjaft rroba që i blej në thrift shop. I preferoj shumë sepse janë 1) vintage, 2) classy, 3) special, 4) one of a kind, 5) kualitet dhe në fund TË LIRA. Për me gjetë gjëra të mira nëpër thrift shop duhet me pasë durim dhe me pasë talentin për me eksploru. Unë nganjëherë s’kam hiç nerva me ju hi rend por ja që ja qëlloj shpesh. Dhe zakonisht gjërat që i blej në thrift shop janë gjëra që i vesh më shpesh. 4 Euro në  krahasim me ndonjë bluzë 25 euro është 6 herë më lire. Besoj nuk ka nevojë për më shumë llogaritje.

 1. Go through your clothes – all of them.

Ndonjë ditë kur keni kohë të lirë ose veç jeni duke e rregulluar garderobën, mundeni edhe njëkohësisht me i selektu gjërat e nevojshme dhe të panevojshme, të bëni kombinime të ndryshme dhe rrobat që i keni pasur prapa apo të harruara t’i vëni përpara dhe e kundërta. Kështu, ja kujtoni vetes rrobat që i keni harru që ekzistojnë, dhe poashtu keni kohë për me i kriju kombinimet që nuk mund t’i krijoni kur jeni duke dalë në shpejtësi. Gjithashtu, bindeni me faktin që “You. Have. Enough. Clothes.”

c64cb74479dd49bdf9d56ea0f9b1aa17

11. Kombinoni veshje të lira me më të shtrenjta

Një prej tips se di të dukemi mirë edhe nëse blejmë gjëra të lira, është me kombinu veshje suuper të lira me më të shtrenjta. P.sh. një rrollkë e zezë e thjeshtë s’do të thotë të jetë firmë, mundemi me ble diku në një dyqan krejt të rastësishëm me çmim shuuumë më të lirë, dhe atë ta kombinojmë me ndonjë fund të veçantë që e kemi ble më shtrenjtë dhe krijohet njëfar balance. 😀

 1. Shfrytëzoni lirimet

Një prej gjërave që mundohna sa më shumë me e praktiku është shfrytëzimi i lirimeve. Thjesht ndihna VIP dhe shes ekstremisht mend kur e blej një gjë me gjysmën e çmimit fillestar. Gjërat në lirim zakonisht gjinden paaaaaak pas sezonës. Natyrisht që ka prej gjërave që nevojiten aty për aty, por shpesh dojmë veç me ble sepse nuk na pritet. Cmon, nëse “s’keni qare pa e ble se s’keni çka me vesh”, çka keni vesh deri dje? Pritni dhe pak, blejeni në lirim, bëhet vera, ndërsa në vjeshtë (që vjen pas 16 minutave 😀 ) jeni all set.

 1. Avoid taxi/ecni sa më shumë

Taxi =The baddest bitch. Nëse merrni taxi mes. 4 herë në javë x mes. 2 euro = 32 euro në muaj. E kuptoj që ndonjëherë është e paevitueshme – është duke ra shi, jemi vonë, kemi me dalë në mbrëmje e është ftohtë apo të tjera, dhe na duhet një taxi. Okay, është e kuptueshme, por shiu nuk do të thotë që na heqë copën (paramendoni nëse bjen shi 3 javë rresht/qysh o nisë këto ditë). Poashtu, mundemi thjesht me u nisë me kohë për ndonjë event e mos me u vanu dhe në rastin e fundit me u veshë më komfort e më trashë. Peja, por edhe Prishtina nuk është prej qyteteve të mëdha, dhe zakonisht maximum që keni me u duftë me ecë ka me qenë 4 km në një drejtim. Okej është mjaftë gjatë, por nëse do e bëni shpesh këtë udhë atëherë është më mirë me konsideru me gjetë një zgjidhje më afatgjatë e më të lirë. Edhe të posedosh veturë nuk të bën më të veçantë. Përpos zhvlerësimit, prishjeve eventuale dhe rreziqeve tjera, nafta nuk është e lirë. Një veturë mesatare harxhon 6.5 litra në 100 km, dhe nëse i bëni 15 km në ditë, do i harxhoni MINIMUM 30 euro në muaj.

48c

 1. Mbani një arkë kursimi për çdo rast

Si dihet – 50 cent, 50 cent për 1 vit bëhen 182 euro. 😀

a3d5b6625f390ed317dd02a54ec14000

 1. Vëni goals – qëllime për kursim

Për çkado që doni me arrit në jetë, është shumë më lehtë me bo nëse i vëni vetës qëllime. E dini qartë për çka jeni ty sakrifiku e ty u mundu dhe e keni një motiv. Kështu ndodhë edhe me kursim. Nuk kam asgjë kundër harxhimit, të blerit gjëra të nevojshme e shpesh edhe të panevojshme. Thjesht, kam dëshirë me ditë se ku më shkojnë paratë (most of the time), dhe që gjërat që i blej të jenë funksionale dhe t’i shfrytëzoj në maksimum. Kështu, kam dëshirë që me ja vënë vetës një qëllim që edhe nëse du me shpenzu apo me ble diçka të shtrenjtë, me qenë diçka e vlefshme dhe e përdorshme. P.sh., nëse du me e ble një telefon :D, e kam atë si qëllim, e kam çmimin cak dhe kursej për atë. Dhe kur sakrifikoj në gjëra të tjera, e di që po sakrifikoj për (shembull) telefon. P.sh. në vitin 2005 vuajtja ime ka qenë me ble një bllok me lesh. Dhe më janë nevojitë plot’ 5.70 Euro. In cash. Dhe ja kam arritë. 😀

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

 1. Përcjellni çmimet

Me qenë vigjilent për çmime nuk të bën koprrac. Të bën më efiçient, më të kujdesshëm dhe më të mençur. Pse me japë të njejtën shumë parash për shërbimin apo produktin e njejtë, kur ekzistojnë pa numër konkurrentë që e disponojnë artikullin e njejtë me çmim më të lirë. Për shembull, me ble një produkt që kushton në një dyqan 6.40 euro ndërsa në tjetren 8, nuk më bën më të veçantë apo më zojë nëse e blej 8 euro. 1.60 euro mundeni me i shrytëzu shumë më mençur se sa ta pasuroni tjetrin pa bazë.

 1. Don’t spend because you “deserve” it

Po, e kemi një jetë, dhe i meritojmë të gjitha të mirat e botës, por ja që shpesh nuk mundemi me i pasë, sepse jemi broke :D. Shpesh na vjen ajo ndjenja “Për çka po kursej, ndoshta nesër as nuk jam gjallë”. Po, por ndoshta edhe je gjallë, dhe je gjallë dhe broke. E kuptoj dhe shpesh më ndodhë që du me qarosë vetën, me gëzu vetën dhe me ble diçka krejt të panevojshme, por kjo nuk të thotë që ta shëndrrojmë në zakon, sepse kështu do të vazhdojmë të sillemi në një rrotë të hamsterit dhe të mos arrijmë me kursy e as mos me bo gjëra pak më të mëdhaja (p.sh. me mendu për të ardhmen).

af609257a28b664fd0b2da07029812fc

18. Pritni pak  para se të bleni diçka

Nëse dëshironi me ble diçka më të shtrenjtë, është mirë me mendu paaak më shumë. Ka ndodhë shpesh që duke e mendu, jom ra në përfundim që nuk më nevojitet fare (një gjë e caktuar). Në këtë mënyre i shmangeni pendimit apo blerjes mbi çmim të ndonjë artikulli të panevojshëm. P.sh. në rastin tim në vitin 2005:

154aeb6e-6b49-476a-9a62-255d6477ce64.jpg
19. Kredit kartelat 😀

Do I need to talk about this one? Really? 😀

Kredit kartelat e llojeve si star kartela e të tjera, janë në të vërtetë shpëtim PËR NJERËZ NORMALË QË DIJNË ME KONTROLLU VETËN por jo për shumicën. Nëse e dini që e keni problem me kontrollu vetën, është më mirë mos me posedu fare një të tillë ose nëse e posedoni, me largu sa më shpejt, përndryshe vazhdoni me ble çkado që ju bjen para syve me mendimin që nuk jeni duke pagu ju por banka qendrore  e Zvicres. 😀

3575

20. Economy packs

Për gjëra që e dini që keni me i harxhu at one point, si p.sh. shamponi, krema e fytyrës, deodoranti etj., mundeni me konsideru me ble economy packs, apo me ble më shumë stoqe të një produkti nëse janë në lirim në atë moment, sepse meqë janë gjëra që i përdorni në bazë ditore, nuk keni se si me dalë në humbje. Kështu edhe e hiqni stresin për ato shpenzime për një kohë të caktuar, por njëkohësisht edhe i paguani më lirë, që do të thotë kurseni para.

21. Mos kurseni në gjëra që s’kanë shpëtim, veç vonim

Të gjitha këshillat ishin se si  dhe ku me kursy, por e kam edhe një të fundit: Mos u mundoni me kursy në diçka që s’keni ku me i ikë, dhe që ju komplikon jetën çdo ditë. Nuk ja vlenë, dhe në fund prapë keni me u duftë me bo atë shpenzim.

 

Okay Brokemonds. Të gjitha gjërat që i kam shkruar janë në bazë të mendjes sime prej ekonomisti, disa prej të cilave i aplikoj dhe disa prej të cilave mundohna me shpirt me i apliku. Nuk po them me i apliku të gjitha përnjëherë, mos me u kënaqë me gjëra të momentit apo me jetu jetën si kursimtarë të fiksuar.  Por, kursimi është një virtyt shumë i mirë sepse ju mundëson me harxhu para në gjëra më të rëndësishme. Pra, nuk e kam fjalën me kursy në maksimum e me i lënë ato para me ndejtë e mos me i shfrytëzu për asgjë.

marxintro
Karl Marx being proud of me. 😀

Pasi që jemi të rinj dhe jemi në një moshë delikate e jeta po bëhet çdo ditë e më e vështirë, atëherë është mirë me mendu edhe paaaaaaaaak për të ardhmen. Poashtu, mendoj që duhet t’ju a dijmë vlerën gjërave dhe t’i shfrytëzojmë ato në maksimum. Unë përvete mundohem që të kursej sa më shumë në gjëra materiale, për t’ja mundësuar vetës të shpenzoj në gjëra jomateriale – eksperienca. Në fund të fundit, me rëndësi është shëndeti i mirë, por edhe për hir të shëndetit, është mire që të kemi kursime në një formë apo tjetër. Secili e ka mënyrën e vetë të jetuarit dhe të asaj se si shpenzon, por këto ishin disa nga këshillat e Almondit për këtë çështje – nga pikëpamja ime, si zakonisht.

TB 2003+:


Bye Monds ❤

2eff7a9201e02045148f515a6d7fd2d3

4 mendim te “Si të kursejmë si një PRO”

 1. Hahaha ne cdo fjali qe e kishe shenu, e kuptova karakterin tond se sa e thjeshte edhe modeste je. Sepse kohve t’fundit mediat sociale qaq shume po ndikojne qe njerzt me u “shit” qe i kane senet thu ti jane fmit e “Donald Trump-it”, e po mundohen ne secilin postim me e tregu veshjen prej cilave firmave i kane, shkojne ne vende ma lux me ndejt veq sa me e bo ni check in, e ne fakt asnjona prej tyre nuk i bon me u ndi “happy” mendoj une. E po bash gjithe ato sene te panevojshme qe i shpenzojme, pse jo me i kursy e ne fund psh me e bo ni trip me vizitu qfaredo vendi, qofte edhe ne ni qytet tjeter te Kosoves me e vizitu. Bravo veq vazhdo se po ja vlejka me ti lexu shkrimet.

  Pëlqejeni

  1. Hihihi falemnderit shuuuume per keto fjale. E vleresoj shume qe e paske “fillit” postimin tem, edhe pikerisht idea ka qene me u bo sa ma reale me gjendjen qe e kemi. Natyrisht qe ka prej tyre qe i kane kushtet aq sa me mujte dhe me shpenzu kot, edhe me shetite e krejt, por prape mendoj qe shpenzimi i kote mbetet i kote sido qe eshte gjendja. Thank you!! ❤ ❤ ❤

   Pëlqejeni

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s